Pubiliigan 8-pallo säännöt

Kotisivu

Yleiset poolin säännöt

  Pelin tavoite Laillinen lyönti  
  Maalaaminen Turvalyönti ( safety )  
  Pakan teko Pisteen saanti  
  Vuoroaloitus Rangastus virheestä  
  Laillinen aloituslyönti Yhdistelmä lyönnit  
  Lyöntipallo pöydältä Laittomasti pussitetut pallot  
  Kohdepallo pöydältä Kohdepallo pois pöydältä  
  8 - Pallo aloituksesta 8 - Pallon maalaaminen  
  Väri vapaa Pelin häviäminen  
  Värin valinta Tasapeli  
     
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PELIN TAVOITE
8-Pallo on maalauspeli jossa käytetään lyöntipalloa ja viisitoista kohdepalloa, numeroituna 1 - 15:sta. Toisen pelaajan on pussitettava pallot 1 - 7:ään ( yksiväriset ), ja toisen 9 - 15:sta ( raidalliset ). Pelaaja, pussitettuaan oman ryhmän pallonsa ja sen jälkeen laillisesti pallon numero 8, voittaa pelin.
 

Sivun alkuun

 

MAALAAMINEN
Maalatessa, itsestäänselviä palloja ja pusseja ei tarvitse ilmoittaa. Vastustajalla on oikeus kysyä mikä pallo ja pussi on kyseessä, jos hän ei ole asiasta varma. valli- ja yhdistelmälyönnit eivät ole itsestäänselviä, vaan pallo ja aiottu pussi tulee ilmoitta selvästi. Maalatessa EI KOSKAAN tarvitse ilmoittaa valleja, vallien lukumäärää, karoja, tms. Kaikki virheellä pussitetut pallot pysyvät pussissa, olivatpa ne pelaajan tai vastustajan palloja. 8-pallossa aloituslyönnin tehnyt pelaaja jatkaa lyöntivuoroaan, jos hän on laillisesti pussittanut kohdepallon aloituksesta.
 

Sivun alkuun

 

PAKAN TEKO
Pallot asetetaan pakkaan kolmiolla pöydän alapäähän siten, että 8-pallo tulee pakan keskelle, pakan ensimmäinen pallo alapisteelle ja kolmion toiseen alakulmaan yksivärinen ja toiseen raidallinen pallo.
 

Sivun alkuun

 

 

 

VUOROALOITUS
Teikkauksen voittaja valitsee kumpi aloittaa. Henkilökohtaisessa kilpailussa pelaajat vaihtavat aloittajaa joka pelin jälkeen.
 

Sivun alkuun

 

 

 

LAILLINEN ALOITUSLYÖNTI
Suorittaakseen laillisen aloituslyönnin aloittajan on ( Käsipallo ylälinjan takaa ) joko ( 1 ) pussitettava pallo, tai ( 2 ) saatava vähintään neljä kohdepalloa osumaan valliin. Jos hän ei onnistu tekemään laillista aloitusta, se on virhe ja lyöntivuoroon tuleva pelaaja voi joko ( 1 ) hyväksyä pöydän sellaisenaan ja jatkaa pelaamista, tai ( 2 ) tehdään uusi pakka ja lyöntivuoroon tuleva pelaaja valitsee lyökö hän aloituslyönnin vai yrittääkö vastustaja uudelleen.
 

Sivun alkuun

 

 

 

LYÖNTIPALLO PÖYDÄLTÄ LAILLISESSA ALOITUKSESSA
jos lyöntipallo menee laillisessa aloituksessa pussiin ( scratch ), niin ( 1 ) kaikki pussitetut pallo pysyvät pussissa, ( poikkeus pallo no. 8 katso 8-PALLO ALOITUKSESTA ), ( 2 ) kyseessä on virhe, ( 3 ) väri on vapaa. HUOM !: Lyöntivuoroon tulevalla pelaajalla on käsipallo ylälinjan takaa ja hän ei saa lyödä kohdepalloja, jotka ovat ylälinjan takana, ellei hän ensin lyö lyöntipalloa ylälinjan yli ja saa sen jälkeen palaamaan takaisin linjan taakse ja osumaan kohdepalloon.
 

Sivun alkuun

 

 

 

KOHDEPALLO HYPPÄÄ POIS PÖYDÄLTÄ ALOITUSLYÖNNISTÄ
Jos pelaaja lyö aloituslyönnin niin, että kohdepallo lentää pöydältä, kyseessä on virhe ja lyöntivuoroon tuleva pelaaja voi ( 1 ) hyväksyä sellaisenaan ja jatkaa peliä, tai ( 2 ) lyödä käsipallosta ylälinjan takaa.
 

Sivun alkuun

 

 

 

8-Pallo aloituksesta
Jos 8-pallo pussitetaan aloituksesta, aloittaja voi pyytää uuden pakan tai 8-pallo spotataan ja hän jatkaa pelaamista. jos samalla, kun 8-pallo menee aloituksesta pussiin, myös lyöntipallo  pussitetaan ( scratch ), lyöntivuoroon tuleva pelaaja voi valita joko uuden pakan tai 8-pallo spotataan ja hän lyö käsipallosta ylälinjan takaa.
 

Sivun alkuun

 

 

 

 

Väri vapaa
Väri on vapaa, jos palloryhmän ( yksiväriset tai raidalliset ) valintaa ei ole tehty. Kun väri on vapaa, on luvallista lyödä yksiväristä tehdäkseen raidallisen tai päinvastoin. HUOM!: Väri on vapaa heti aloituslyönnin jälkeen. Kun väri on vapaa on luvallista lyödä mitä tahansa yksiväristä, raidallista tai 8-palloa pussittaakseen maalatun yksivärisen tai raidallisen pallon. Kuitenkin kun väri on vapaa ja 8-pallon on osuttu ensimmäiseksi, ei pussitettua yksiväristä tai raidallista palloa lasketa lyöjän hyväksi. lyöjä menettää vuoronsa; kaikki pussitetut pallot pysyvät pussissa; lyöntivuoroon tuleva pelaaja maalaa värin ollessa edelleen vapaa. värin ollessa vapaa kaikki pussitetut pallot pysyvät pussissa.
 

Sivun alkuun

 

 

 

 

Värin valinta
Yksiväristen tai raidallisten valintaa ei tapahdu aloituksesta, vaikka palloja olisi tehty joko vain toisesta palloryhmästä tai molemmista ryhmistä. VÄRI ON VAPAA HETI ALOITUSLYÖNNIN JÄLKEEN. Värin valinta tapahtuu vain, kun pelaaja laillisesti pussittaa maalatun kohdepallon aloituslyönnin jälkeen.
 

Sivun alkuun

 

 

 

 

Laillinen Lyönti
Kaikissa lyönneissä ( lukuunottamatta aloituslyöntiä ja , kun väri on vapaa ) pelaajan on on ensin osuttava oman ryhmän palloihin ja ( 1 ) pussitettava numeropallo, tai ( 2 ) saatava lyöntipallo tai mikä tahansa numeropallo osumaan valliin
 

Sivun alkuun

 

 

Turvalyönti ( Safety )
Taktisista syistä pelaaja voi pussittaa selvän kohdepallon ja päättää lyöntivuoronsa pöydällä, ilmoittamalla "safety" etukäteen. Turvalyönti määritellään lailliseksi lyönniksi. Mikä tahansa turvalyönnillä pussitettu pallo pysyy pussissa.
 

Sivun alkuun

 

 

Pisteen saanti
Pelaajalla on oikeus jatkaa lyöntejään, kunnes hän epäonnistuu laillisesti pussittaa oman ryhmänsä pallo. Kun pelaaja on laillisesti pussittanut oman ryhmänsä pallot, hän lyö pussittaakseen 8-pallon.
 

Sivun alkuun

 

 

Rangaistus virheestä
Vastapelaaja saa käsipallon. Lyöntivuoroon tuleva pelaaja voi asettaa lyöntipallon mihin tahansa pöydälle ( poikkeus aloituslyönti ). pelaaja voi asetella lyöntipallon paikalleen kädellä tai millä tahansa keppinsä osalla ( kärkinahka mukaan lukien ). Lyöntipalloa aseteltaessa kaikki eteenpäin suuntautuvat lyöntiliikkeet jotka osuvat lyöntipalloon, ovat virhe, ellei kyseessä ole laillinen lyönti.
 

Sivun alkuun

 

 

Yhdistelmä lyönnit
Yhdistelmä lyönnit ovat luvallisia; kuitenkaan 8-palloa ei voi käyttää ensimmäisenä pallona, paitsi, kun väri on vapaa.
 

Sivun alkuun

 

 

Laittomasti pussitetut pallot
Kohdepallo on laittomasti pussitettu, kun ( 1 ) kohdepallo on pussitettu samalla lyönnillä, kun virhe on tapahtunut, tai ( 2 ) maalattu pallo ei mene aiottuun pussiin, tai ( 3 ) turvalyönti on maalattu ennen lyöntiä. laittomasti pussitetut pallot pysyvät pussissa.
 

Sivun alkuun

 

 

Kohdepallo pois pöydältä
Jos mikä tahansa kohdepallo pomppaa pois pöydältä, se on virhe ja lyöntivuoron menetys, ellei kyseessä ole 8-pallo, jolloin peli on hävitty. Kaikki pöydältä pompanneet pallot spotataan alapisteelle.
 

Sivun alkuun

 

 

8-Pallon pelaaminen
lyötäessä 8-palloa, oman pussittaminen ( scratch ) tai virhe ei ole häviö, ellei 8:a ole pussitettu tai se ei ole pompannut pois pöydältä, lyöntivuoroon tulevalla pelaajalla on vapaa käsipallo.
 

Sivun alkuun

 

 

Pelin häviäminen
Pelaaja häviää pelin, jos hän tekee jonkin seuraavista rikkomuksista;
a. Virhe 8-palloa pussitettaessa ( poikkeus katso 8-pallo aloituksesta).
b. Pussittaa 8-pallon samalla kun oman ryhmänsä viimeisen pallon.
c. 8-pallo pomppaa pöydältä missä vaiheessa peliä tahansa.
d. Pussittaa 8-pallon muuhun kuin aiottuun pussiin.
e. Pussittaa 8-pallon, kun se ei ole luvallinen kohdepallo.
HUOM: kaikki rikkomukset on ilmoitettava ennen seuraavaa lyöntiä, muuten katsotaan, ettei mitään rikkomusta ole tapahtunut.
 

Sivun alkuun

 

 

Tasapeli
Jos kummankaan pelaajan 3:n perättäisen lyöntivuoron jälkeen ( 6 vuoroa yhteensä ) kumpikaan pelaajista ei yritä voittaa peliä ( tuomarin päätös ), koska tekemällä luultavasti häviäisi pelin, pallot asetetaan uudelleen pakkaan ja tasapeliin päättyneen pelin aloittaja aloittaa uudelleen.
 

Sivun alkuun